снимка: БулфотоЕкспертът дава своя коментар за затягането на мерките. Трайков засегна

...
снимка: БулфотоЕкспертът дава своя коментар за затягането на мерките. Трайков засегна
Коментари Харесай

Акад. Лъчезар Трайков:Тревожно е, че много се покачи смъртността в България

снимка: Булфото

Експертът дава своя коментар за стягането на ограниченията. Трайков засегна и тематиката с имунизацията. Ето какво разгласи той: 

" Категорично би трябвало да има противоепидемични ограничения - това е здравно, само че и политическо решение ", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който през днешния ден чества 103 години от началото на висшето здравно обучение в България. Той акцентира, че е доста тъничък салдото сред показанията за по-строги ограничения и стопанската система на страната. По думите му във всички страни, където ограниченията са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил понижен:

" Ясно е, че по-строгите ограничения избавят, тъй като за момента разчитаме единствено на себе си и на здравната система, до момента в който няма ваксина против Covid-19 " , безапелационен беше той и изясни, че с този вирус лекарите са надалеч от логаритъм за несъмнено лекуване и по тази причина ограниченията са доста значими.

" Тревожно е, че доста се повиши смъртността в България ", акцентира акад. Трайков и добави, че може би малко по-рано е трябвало да се затегнат ограниченията у нас.

Акад. Трайков посочи казуса с  неналичието на фрагменти в здравната сфера и ниското възнаграждение на експертите :

" Лекари работят на две, на три места заради ниското възнаграждение и това изтощава системата. Младите лекари мъчно специализират и заради това междинната възраст на лекарите нараства. Те имат потребност от регламентиран ред и условия за осъществяване на специализациите ". 

Липсва система и логаритъм за продължаващо образование , което е наложително, акцентира той и уточни, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма подобен логаритъм.

По думите на академика  би трябвало да има мораториум на тематика здраве:

" Да се разберем, че ще имаме вяра на специалистите, които схващат и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, без значение кой е на власт, няма да го пипа ".

 Той беше безапелационен, че  би трябвало да бъде върнато доверието в опазването на здравето  в България.

Според акад. Трайков през годините се е изгубил духът и ентусиазмът за промени и извеждане на българското опазване на здравето на равнището на европейските образци:

" От един миг нататък хората стопираха да чакат и привикнаха със сегашните условия и смъкнаха гарда, загуби се този дух. В момента има потребност от благосклонност на ръководещите, само че има потребност и от възторг. Има потребност от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и потенциала да го направи. Има потребност от хора, които са осведомени, само че и от млади, свежи, искащи и можещи ".   

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР